Zorg / WMO
Paulina.nu
Paulina.nu is een eilandbreed samenwerkingsverband waarin bewoners, ondernemers, gemeente en zorgverleners gezamenlijk streven naar goede zorg en gezondheid dicht bij huis. Een initiatief welke door ons een warm hart wordt toegedragen. Het is van groot belang dat de zorg op ons eiland gewaarborgd blijft voor de toekomst. Aandacht voor patiënten, bewoners, processen en oplossingen is de kern. Het ontwikkelen en invoeren van nieuwe vormen van zorg zijn een positieve ontwikkeling voor ons eiland de zorg kan en moet beter, makkelijker, logischer, sneller. door het verbeteren van de aansluiting tussen de zorg aangeboden vanuit het ziekenhuis en de huisarts ook zijn wij voorstander van het nog verder ontwikkelen van GezondGO. waardoor de diverse zorgverleners en hun eventuele specialismen goed gevonden kunnen worden door de bewoners en bezoekers van de regio.
Keukentafelgesprek
Sinds enkele jaren hanteren steeds meer gemeenten het ‘kantelingsprincipe’ bij de Wmo-aanvragen. Zo ook in Goeree-Overflakkee. Hierbij is het uitgangspunt dat niet alleen de indicatie wordt gesteld voor de aangevraagde voorziening, maar dat in de breedte wordt gekeken naar de hulpvraag van de aanvrager. Door het voeren van een uitgebreid ‘keukentafelgesprek’ beoordeelt de Wmo-consulent wat de beste oplossingen zijn voor de hulpvraag. uit onderzoek blijkt dat Slechts’ vier op de tien die een uitgebreid keukentafelgesprek hebben gehad, zich kunnen herinneren dat zij daarvan een schriftelijk verslag of een overzicht van gemaakte afspraken hebben gekregen. Het lijkt er op dat dit helaas nog geen vaste procedure is binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. dus een pleiten wij voor een vaste procedure en een duidelijk evenredig beleid.
Jeugdwet
Als we het over de Jeugdwet hebben we het over een precair onderwerp wat nog in de kinderschoenen staat. Er gaat heel veel goed binnen de gemeente maar er kunnen ook dingen beter zo vind het GOS dat er ook op dit gebied een duidelijke en overzichtelijke regelgeving moet zijn en dat de doorstroom van de gemeente naar de hulpverlener soepeler mag verlopen. dat er eerder (jeugd)hulp geboden mag worden voor kwetsbare kinderen (maatwerk) dan is er de samenhangende hulp 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur ook dit staat in de kinderschoenen en verdient onverdeelde aandacht. Maar nog belangrijker vinden wij het gebruik maken van de eigen kracht van jeugdigen, ouders en hun sociale netwerk. Het is belangrijk dat zij zelf de regie blijven houden over hun leven. En dat ze samen met hun eigen omgeving en waar nodig een professionele hulpverleners naar oplossingen zoeken dus:
-
jeugdhulpaanbieders van goede kwaliteit
-
een duidelijk beleidsplan voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg
-
voorzieningen op het gebied van jeugdhulp blijven ondersteunen en waar nodig verbeteren
-
jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering enkel waar echt strikt noodzakelijk toepassen
-
Zeer strenge regels vastleggen en blijven hanteren voor de aanpak van kindermishandeling.
-
Samenwerking met andere sectoren zoals zorg, onderwijs, politie en justitie blijven ondersteunen en aanmoedigen
-
vertrouwenspersonen voor jeugdigen, hun ouders/pleegouders die te maken hebben met jeugdhulpverleners ondersteunen en blijven monitoren.